Műsli s pekanovými orechmi, mandľami a tekvicovými semiačkami

Urobiť si vlastné műsli je výborným spôsobom ako regulovať vašu konzumáciu cukru, navyše vďaka vlastnoručnému úsiliu pri miešaní obľúbených ingrediencií  vám bude domáce műsli chutiť viac ako to zo supermarketu. Vyskúšajte naše chutné chrumkavé  műsli, ktoré je výborným spôsobom ako začať váš deň.

TIP: Môžete ovsené vločky vynechať a nahradiť ich pohánkou či napučanou quinoou.

Ingrediencie 

2 hrnčeky ovsených vločiek

1 čajová lyžička škorice

1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo ½ čl dužiny z vanilkového struku

1/3 hrnčeka kokosových lupienkov

hrsť rozdrvených pekanových orechov

hrsť plátkov mandlí

hrsť tekvicových semiačok

1/3 hrnčeka alebo 200g kokosového oleja

1/2 hrnčeka medu

1 čajová lyžička soli

dragonfruit, banán kiwi alebo iné ovocie podľa vášho výberu na ozdobenie

  1. Predhrejte rúru na 150°C stupňov s ventilátorovým ohrevom alebo na režim pečenia s teplotou 170°C. Nepoužívajte gril v rúre, spálili by ste tak orechy.
  2. Naspyte všetky suché ingrediencie vrátane orechov a semiačok do veľkej misy.
  3. Rozohrejte olej alebo maslo, až pokým sa neroztopí (nesmie vrieť)
  4. Pridajte cukor/med a korenie do rozpusteného tuku a miešajte pokým zmes nebude hladká. Pokiaľ používate maslo, môžete ho zohrievať až kým nezačne peniť.
  5. Vypnite sporák a vylejte tekutinu na suchú zmes.
  6. Dobre zmes premiešajte pomocou veľkej drevenej lyžice, kým sa neuistíte, že všetky suché ingrediencie sú ňou rovnako pokryté.
  7. Lyžicou roztrite zmes na jeden či dva plechy, tak, aby vaše műsli bolo čo najtenšie rozotreté.
  8. Nechajte zapiecť 30 min alebo dovtedy kým nedosiahne zlatistú farbu. S pomocou stierky obracajte zmes spodnou časťou navrch približne každých 10 min.
  9. Keď je műsli hotové, nechajte ho vychladnúť na kuchynskej doske, neodkladajte ho kým je horúce.
  10. Podávajte s jogurtom, mliekom alebo chia pudingom s čerstvým ovocím podľa vášho výberu.
  11. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pokiaľ ho celé nezjete (čo dlho nepotrvá J).