Zoznámte sa s Manuka medom

Ak sa radi staráte o svoje zdravie a chcete pre seba to najlepšie, tak by ste nemali prísť o príležitosť zoznámiť sa s Manuka medom z Nového ZélanduImunita, bolesti hrdla, podpora pri chrípke a žalúdočné ťažkosti, sú základné starosti, s ktorými má Manuka med na základe skúseností spokojných zákazníkov potenciál pomôcť. Prečítajte si o Manuka mede viac a v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme tu na to, aby sme Vám pomohli najlepšie ako vieme, s ohľadom na Vaše potreby. 

O Manuka mede

Manuka med MGO 400+ - najpredávanejšia verzia

Prečo je Manuka med taký výnimočný?

Manuka med je 100% prírodný včelí med, v ktorom sa však skrýva viac než v akomkoľvek inom mede sveta. Stal sa predmetom rozsiahleho vedeckého výskumu zameraného na objasnenie jeho pozoruhodných prírodných vlastností, ktoré ho odlišujú od ostatných druhov medu. Aj vďaka tomu si med z manuky obľubujú nielen spotrebitelia, ale aj mnohí doktori na celom svete.

Vedecky sa podarilo potvrdiť, že Manuka med je vzácny vďaka svojej prirodzenej zložke metylglyoxal (MGO). Práve vďaka prírodnej zlúčenine MGO prejavuje okrem peroxidovej aktivity aktivity ako jediný druh medu na svete aj neperoxidovú antibakteriálnu aktivitu. MGO sa v Manuka mede tvorí prirodzenou chemickou reakciou a počas dozrievania medu sa jeho obsah zvyšuje na základe pôvodného obsahu zlúčeniny DHA (Dihydroxyacetone) v nektári Manuka kvetov, z ktorej sa, zjednodušene povedané, tvorí MGO. To vyžaduje nielen osobitnú starostlivosť a odbornosť na ochranu jeho výnimočných prirodzených vlastností, ale aj dôkladné testovanie medu.

Spoločnosť Manuka Health pri všetkých svojich medoch vykonáva 16 TESTOV.pdf zaručujúcich to, že za svoje peniaze dostanete kvalitný Manuka med spĺňajúci najvyššie štandardy.

ZISTITE VIAC O MGO

Manuka krík - kvet

Čo je Manuka med?

Tento výnimočný med s vlastnosťami, s ktorými nedisponuje žiadny iný med na svete, pochádza z nektáru novozélandskej rastliny manuka (Leptospermum scoparium). Práve nektár z kvetov manuky na Novom Zélande prispieva k vzácnym prírodným antibakteriálnym vlastnostiam Manuka medu. 

Pravý Manuka med je naozaj vzácny aj preto, že sa vyrába na Novom Zélande a  len počas niekoľkých týždňov v roku keď kvitne kvet manuky. Množstvo každoročne vyprodukovaného medu sa môže značne líšiť v závislosti od počasia a od množstva nektáru.

Čo si všimnúť pred kúpou Manuka medu

Na obale

  • 100% pôvod z Nového Zélandu  - hľadajte overený Manuka med dovezený z Nového Zélandu  v originálnom balení (s nápisom “ Product of New Zealand”)
  • certifikovaný obsah metylglyoxalu (MGO) - vám s najväčšou istotou zabezpečia medy s našim červeným logom MGO a taktiež medy, na ktorých nájdete označenie UMF.

Všetky druhy Manuka medu neobsahujú rovnaké množstvo tejto významnej látky. Na etikete v prípade, ak sa nerozhodnete pre Manuka Health New Zealand rozhodne hľadajte označenie UMF aby ste sa uistili, že dostanete skutočnú kvalitu a správnu akosť Manuka medu podľa vašich potrieb.

  • Osobne nemáme najlepšie skúsenosti s medmi, ktoré uvádzajú obsah MGO, no neboli zabalené na Novom Zélande a ich výrobcovia nie sú členmi asociácie UMF.

Pri výrobcovi

  • dôveryhodná novozélandská značka - hľadajte takú značku, ktorá má vlastných včelárov a zbiera a vyrába svoj vlastný med  a finálne ho balí na území Nového Zélandu - to je pre Vás zárukou kvality, pôvodnosti a bezpečnosti na základe dôslednej a prísnej ochrany.
  • spoľahlivý  zdroj – aby bolo možné zaručiť bezpečnosť a vysokú kvalitu produktu, musia výrobcovia sledovať dodávateľský proces od včelára až po balenie medu a dať si obzvlášť záležať, aby zaistili kvalitu výrobkov.
  • špecializované zariadenia na spracovanie - aby možné získať, optimalizovať a chrániť prirodzené vlastnosti Manuka medu sú potrebné komplexné znalosti a schopnosti. Tento odborný prístup zaručuje, že výsledkom spracovania je kvalitný med Manuka, ktorý si zachováva všetky svoje prirodzené vlastnosti a vynikajúcu chuť. Pri nevhodnej  manipulácii môže med v nádobe skryštalizovať. Jeho prirodzené vlastnosti sa tak oslabia kvôli nesprávnemu zaobchádzaniu pri spracovaní, teplotným extrémom, baleniu a distribúcii

Ponuka medov

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 550+

od 67 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 400+

od 46 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 250+

od 30 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 100+

od 7,50 €

Ako vybrať a používať

Manuka med môžete konzumovať ako bežný med. Skúseností ľudí naznačujú, že môže byť vhodnou alternatívou pri riešení rôznych problémov, no každý si musí nájsť svoj optimálny spôsob použitia. Každý organizmus je jedinečný a aj priaznivé účinky sa nám môžu prejaviť rôzne, preto je z našej pozície najférovejšie poradiť, aby ste tak trošku experimentovali na základe skúseností našich spokojných zákaznikov, ktoré sme použili ako základ pre naše odporúčania.

Odporúčame vyskúšať:
  • pri prvých náznakoch bolesti/zápale hrdla
  • ako podpora imunity celej rodiny
  • pri výskyte nežiadúcich baktérií
  • pri žalúdočných ťažkostiach
  • pri problémoch s pokožkou a kuchynských popáleninách

Ako si vybrať Manuka med

Čím vyšší obsah MGO zvolíte, tým výnimočnejší med kupujete. Vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa však nedá exaktne odporučiť , ktorá voľba je tá správna. Mnohí zákazníci sú dlhodobo spokojní s faktorom MGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+.

Zaujímavou kategóriou sú celoročne najpredávanejšie medy s označením MGO 250+ a MGO 400+. Ak sa med chystáte kúpiť prvý krát a neviete, ktorý si vybrať, jeden z týchto variantov by mohla byť tá správna voľba.

Ako používať?

Manuka med je najvhodnejšie konzumovať podľa vašej chuti. Ak s ním nemáte zatiaľ skúsenosti, vyskúšajte napríklad 1-3 lyžičky denne pred jedlom. Ak ho plánujete vyskúšať pri bolestiach hrdla odporúčame nepiť aspoň pol hodinu po užití a med nasadiť čo najskôr po tom, ako začnete cítiť, že niečo nie je v poriadku.

Med môžete nanášať aj priamo na pokožku a nechať pôsobiť kľudne celú noc, prípadne na kozmetické účely použiť jednu z našich medových masiek.

Na podporu zdravia

Odporúčame siahnuť po mede s označením MGO 30+, MGO 100+. Jedna, dve malé lyžičky denne. Dávkovanie môžete samozrejme zvýšiť podľa chuti. Taktiež môžete bežne používať aj med s vyšším MGO faktorom, ako mnohí naši zákazníci.

Deťom od 1 roka

Návod na dávkovanie je rovnaký ako v prípade dospelej osoby. 1-3 lyžičky denne resp. podľa chuti a potreby. 

Med nie je vhodná potravina pre deti do 12 mesiacov.

V prípade zdravotných ťažkostí

Manuka med nie je klasifikovaný ako liek, ani jeho náhrada. V našom prípade med s vyšším obsahom MGO 400+ a MGO 500+ používame pri bolestiach hrdla a siahli by sme po vyšších faktoroch aj napríklad v prípade žalúdočných ťažkostí. Máme však zákazníkov, ktorí spokojne používajú nižšie MGO koncentrácie aj v týchto prípadoch.

TIP

Keď vás bolí hrdlo, tak po užití medu nepite aspoň pol hodinu a v prípade žalúdočných ťažkostí odporúčame med užívať nalačno tak často, ako máte chuť. Nám sa osvedčila radšej menšia lyžička, ale častejšie. Užívanie v prípade zlepšenia stavu odporúčame ešte pár dní aspoň v menších dávkach neprerušovať. Je to však hlavne na vašom uvážení a pocite, ktorý vám užívanie medu prinesie.

Ako si čo najlepšie vychutnať MGO Manuka medManuka-med-mamicka-a-dieta

Lyžička favicon Najlepší spôsob ako si ho vychutnať je priamo z lyžice
   
Teplý nápoj favicon Je výbornou náhradou cukru vo vlažných nápojoch, rovnako ako aj doplnkom k raňajkám, či smoothies.
   
Nápoj favicon Pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok pred alebo po cvičení, a rovnako môže byť vhodným doplnkom stravy pre celú rodinu.

 

Vyhnite sa vystaveniu medu vysokým teplotám, aby sa zachovali prirodzené vlastnosti medu. 

Náš tip:

Vyskúšajte jeden z našich receptov s použitím Manuka medu.

Tipy na uskladnenie

Manuka Health product box

Med nie je vhodné uskladňovať v chladničke. Nízke teploty síce kvalitu medu neznížia, ale môžu spôsobiť kryštalizáciu medu.

Všetky druhy medov v našej ponuke sú stopercentne prírodnými nepasterizovanými produktami a preto sa môžu v jednotlivých várkach jemne odlišovať chuťou, farbou či textúrou, ktoré sa počas dozrievania vyvíjajú.

Med po otvorení dobre uzavrite aby ste zamedzili prístupu vlhkosti.

Manuka med odporúčame mať pripravený doma, aby ste ho mohli nasadiť čím skôr. Prípadne zvoliť lacnejšiu alternatívu vo forme propolisových, či iných cukríkov, ktoré okrem iného môžete mať stále po ruke a ponúknuť tak prírodnú podporu aj svojim známym. Čím skôr si Manuka med, či cukrík dáte pri prvých pocitoch, že niečo nie je v poriadku, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa vám zapáči.

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Naša ponuka medov

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 550+

od 69 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 400+

od 46 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 250+

od 30 €

Manuka medy MGO100+

Manuka medy MGO 100+

od 7,50 €

Čo znamená MGO?

Čo znamená MGO a UMFMGO je označenie pre metylglyoxal, prirodzene sa vyskytujúcu zlúčeninu, vďaka ktorej je Manuka med taký vzácny. Na zachovaní jej prirodzenosti je však potrebná nadštandardná starostlivosť a kvalita spracovania medu, preto v tomto procese zohráva veľmi dôležitú úlohu aj spracovávateľ a jeho technické možnosti.

Zásluhy za objavenie zázračnej MGO zložky v Manuka mede si môže pripísať profesor Thomas Henle (z Univerzity v Drážďanoch), ktorému sa spolu s jeho tímom podarilo nájsť to, čo dlhé roky hľadali vedci po celom svete. A práve na tomto prelomovom výskume sa spoločnosť Manuka Health rozhodla založiť aj novú, spoľahlivejšiu metódu určovania akosti svojich medov. V roku 2008 po prvýkrát predstavila rozdelenie medov podľa obsahu MGO a toto označenie na základe podložených vedeckých poznatkov určilo je dnes hlavným parametrom pravého manukového medu . Okrem MGO sa môžete pri niektorých dodávateľoch stretnúť aj s označením UMF, ktoré je zárukou kvality.

Nie všetky druhy Manuka medu sú rovnaké a hladiny MGO sa môžu značne odlišovať. Každý pohár Manuka MGO medu spoločnosti Manuka Health prechádza 14 kvalitatívnymi testami a získava certifikát na prirodzený obsah MGO s garanciou kvality a zachovaním prirodzených vlastností Manuka medu. Číselná hodnota MGO jednoducho vyjadruje, aké garantovanú koncentráciu prírodného MGO váš pohár medu obsahuje.

Kde sa zobral methylglyoxal?

Pri Manuka medoch sa môžete stretnúť aj s označením DHA. Zistilo sa totiž, že jedinečný methylglyoxal pochádza z chemickej zlúčeniny dihydroxyaceton (DHA), ktorý sa nachádza v nektári manuka kvetov v rôznych stupňoch.

Aby to však nebolo také jednoduché, tak Dihydroxyaceton ≠ methylglyoxal. Dôležitú úlohu tu zohráva čas a enzýmy včiel, ktoré pravdepodobne spúšťajú chemický proces premeny DHA na MGO - nektár pochádzajúci z manuka kvetov totiž obsahuje veľké množstvo dihydroxyacetonu, ale žiaden "zázračný" methylglyoxal. Čerstvo vyrobený manuka med už methylglyoxal obsahuje, ale stále v malom množstve. Objavuje sa až zretím medu, to však len pri jeho správnom spracovaní a uskladnení v optimálnych podmienkach pre zachovanie maximálnych benefitov v mede obsiahnutých látok.

Maximálna koncentrácia methylglyoxalu sa teda dá odhadnúť aj pomocou zisťovania DHA koncentrácie. Vzorka manuka medu s vysokou koncentráciou DHA má potenciál na vytvorenie vysokej koncentrácie MGO. Pri testovaní medov sa však zisťujú hladiny DHA i MGO, pretože tieto sa počas skladovania zvyšujú len do určitej miery.

Toto je teda tajomstvo skratky MGO, nachádzajúcej sa na našich Manuka medoch. Číslo, ktoré môžete vidieť na obale, vždy označuje minimálnu hodnotu methylglyoxalu v mede a tým vám garantuje špeciálnu antibakteriálnu aktivitu, ktorú sme dali testom potvrdiť aj my do akreditovaného piešťanského laboratória Eurofins.

MGO a  UMF

Konverzná tabuľka MGO vs. UMFOba systémy hodnotenia akosti Manuka medu MGO a UMF sú spoľahlivé a oba vyjadrujú a zaručujú obsah metylglyoxalu v Manuka mede. Testovanie hladiny MGO je dôležité, pretože nie všetky druhy Manuka medu sú rovnaké.

Spoločnosť Manuka Health predstavila presný a spoľahlivý test, ktorý jednoducho a priamo identifikuje obsah MGO v mede. Čím je MGO vyššie, tým je vyššia kvalita medu.

V tabuľke uvádzame praktické porovnanie hodnôt MGO a UMF.

Manuka Health New Zealand je taktiež členom združenia UMF

 

 

­­­

Časté otázky o Manuka mede

V našej ponuke nájdete iba medy a produkty pri ktorých nám dáva zmysel, aby precestovali polku sveta. Garantujeme Manuka med s vlastnosťami, ktoré ho preslávili.

Ak si s niečim neviete rady, je veľmi pravdepodoné, že tu nájdete odpoveď. Zozbierali sme najčastejšie otázky od Manuka Health, aj od našich zákazníkov a pripravili vám krátke zhrnutie. V prípade akýchkoľvek otázok nás však neváhajte kontaktovať telefonicky, mailom, alebo aj cez Facebook alebo Instagram.

Základné informácie: 

Čo je to Manuka med?

Manuka med je jednokvetý med, svetový unikát. Včely zbierajú nektár z kvetov kríka Manuka (Leptospermum Scoparium), ktorý rastie na Novom Zélande, a z tohto nektáru pripravujú med nepriehľadnej, pomarančovej farby s jemne karamelizovanou chuťou. Textúrou aj chuťou sa líši od ostatných medov, teda aj od nášho slovenského.

Aký je rozdiel medzi obyčajným medom a medom Manuka?

Na rozdiel od bežného medu má Manuka med veľmi vysoký obsah látky metylglyoxal (označuje sa aj ako MGO ™) – účinnej látky, ktorej koncentrácia poukazuje na antibakteriálnu silu tohto produktu. Táto látka sa v žiadnom inom mede, ani inej potravine v takýchto koncentráciách nenachádza. Čím vyššia je hladina MGO™, tým vyššia je antibakteriálna aktivita medu.

Ako chutí Manuka med?

Manuka med má jedinečnú vôňu, je sladký, s jemne karamelizovanou chuťou.

Prečo je Manuka med drahší ako bežný med? 

Dôvodov je niekoľko. Izolované a ťažko dostupné oblasti Nového Zélandu, kde sa vyskytujú stromy Manuka, obmedzené množstvo medu produkovaného včelami, špeciálne podmienky skladovania, analýza a testovanie MGO™ za prísnych podmienok,ktoré zabezpečujú najvyššú úroveň účinnosti, ale aj doba dozrievania. Vďaka tomu je Manuka med výnimočný, aj drahší ako bežné medy.

Ako môžem skontrolovať, či je Manuka med originálny?

Skontrolujte, či je na zadnej strane štítku uvedený názov výrobcu. Najlepším spôsobom, ako sa uistiť, že med Manuka je pravý, je skontrolovať, či produkt pochádza a bol zabalený na Novom Zélande, je dôležité aby spĺňal oba tieto faktory. Na štítku tiež hľadajte označenie faktoru MGO™ alebo UMF.

Označenia:

Čo je MGO?

MGO™ je skratka pre Metylglyoxal, aktívnu zložku manukového medu zodpovednú za jeho jedinečné antibakteriálne vlastnosti. Táto látka sa prirodzene tvorí v z nektáru kvetov Manuka, z ktorého včely vyrábajú med.

Je preukázané, že minimálny obsah na prejavenie výnimočnej antibakteriálnej aktivity (ktorou nedisponuje žiadny iný med na svete) je koncentrácia 100mg (MGO100+). Čím vyššie číslo MGO, tým vyššia antibakteriálna aktivita medu. Tento faktor je v Manuka mede konštantný a meria sa v mg/kg.

MGO™ je taktiež registrovaná ochranná známka spoločnosti Manuka Health New Zealand Ltd. a toto označenie môže niesť iba med nezávisle testovaný certifikovanými a autorizovanými laboratóriami na Novom Zélande.

Aké sú výhody certifikačného systému MGO ™?

Nie každý Manuka med je rovnaký. Hladiny metylglyoxalu (MGO) sa môžu veľmi líšiť v rôznych Manuka medoch. To je dôvod, prečo Manuka Health testuje a certifikuje každú šaržu Manuka MGO medu™, aby bola zaručená hladina metylglyoxalu, ktorú vidíte na etikete. Každá šarža je tiež podrobená prísnemu testovaniu kvality a je plne zabezpečená sledovateľnosť až k včelárovi, od ktorého med pochádza.

Manuka Health vyvinula systém hodnotenia a zabezpečenia kvality MGO™ na základe vedeckých dôkazov objavených v roku 2008 profesorom Thomasom Henle a jeho výskumnou skupinou na Technickej univerzite v Drážďanoch v Nemecku. Identifikovali metylglyoxal (MGO) ako jednu z hlavných zlúčenín nachádzajúcich sa v mede Manuka na Novom Zélande. Systém MGO ™ na hodnotenie a zabezpečenie kvality Manuka medu ponúka zákazníkom možnosť vedomého výberu medu, ktorý kupujú. Čím vyšší je MGO faktor ™, tým vyšší je antibakteriálny účinok medu.

Aký je rozdiel medzi MGO a UMF?

MGO aj UMF sú dôveryhodné systémy na hodnotenie medu Manuka. Oba systémy merajú MGO (metylglyoxal) ako kľúčovú účinnú látku. Čím vyššie číslo, tým vyššia je sila medu. Číslo pri MGO je priamou mierkou obsahu MGO, napr. MGO100 + obsahuje najmenej 100mg / kg MGO v mede; UMF označenie používa reprezentatívnu číselnú stupnicu, hodnoty si viete overiť aj v tabuľke:

Prečo nie je na medoch Manuka Health štítok UMF?

Manuka Health New Zealand je členom asociácie UMF Honey Association od júla 2017. Vo väčšine krajín uvádzajú na výrobkoch aj hodnotenie UMF. V súčasnosti však verzie určené pre európsky trh obsahujú iba štítok MGO. Oba sú dôveryhodnými systémami hodnotenia medu Manuka. Viac informácií o MGO a UMF si môžete prečítať na našej webovej stránke "Čo znamená MGO".

Použitie:

Ako môžem užívať Manuka med?

Manuka med sa považuje za potravinu, takže neexistuje presné dávkovanie. Odporúčame užiť 1 čajovú lyžičku manukového medu 30 minút pred jedlom, najlepšie nalačno. Odporúča sa používať 1 - 4 krát denne, prípadne podľa potreby. Môže sa tiež pridať do teplej vody, nápojov, smoothies alebo iných jedál. Vyvarujte sa pôsobeniu vysokého tepla (vriaca voda alebo varenie na vysokých teplotách).

Ktoré MGO si mám zvoliť?

Čím vyšší obsah MGO zvolíte, tým "silnejší" med kupujete a zároveň sa tak (podľa skúseností zákazníkov) zvyšuje pravdepodobnosť, že prinesie očakávané benefity. Vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa však nedá exaktne odporučiť, ktorá voľba je tá správna. Niektorí zákazníci sú napríklad dlhodobo spokojní s faktoromMGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+ . Odporúčame zvoliť tak, aby v prvom rade bola pre Vás prijateľná cena.

Faktor MGO 100+ sa odporúča na posilnenie imunitného systému.

Faktor MGO 250+ možno použiť na liečbu menších ochorení (bolesť hrdla, kašeľ, mierne prechladnutie atď.)

Faktor MGO 400+ sa odporúča v prípade infekcií, zápalov, kyslosti alebo žalúdočného refluxu.

Faktor MGO 550+ odporúčame vyskúšať pri infekciách odolných voči pôsobeniu antibiotík, ako sú Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Candida atď.

Môže sa Manuka med podávať deťom?

Manuka med sa môže podávať deťom od 12 mesiacov. (Do 12 mesiacov sa deťom nesmie dávať žiadny med.)

Môže sa zmiešať s vodou, ak deti neznášajú chuť?

Manuka med možno zmiešať s trochou čistej vody izbovej teploty. Dbajte na zdroj vody a aj jeho teplotu, nemala by byť príliš horúca. Med môže zmiešať s vodou aj pri varení, napríklad ak robíte zálievku na šalát.

Môže sa užívať s antibiotikami?

Manuka med sa môže konzumovať aj počas antibiotickej liečby, odporúčame samozrejme konzultáciu s lekárom.

Môže sa Manuka med konzumovať počas tehotenstva alebo počas dojčenia?

Áno, ak nemáte alergiu, prípadne iné ťažkosti s bežným medom, môžete konzumovať Manuka med počas tehotenstva alebo aj počas dojčenia.

Ako dlho užívať Manuka med, aby som videl účinok na moje zdravie a pohodu?

Užívajte podľa chuti, tak dlho, ako sami uznáte za vhodné. Med je potravina a aj napriek mnohým pozitívnym skúsenostiam ľudí na túto otázku odpoveď nemáme. Vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa nedá exaktne odporučiť ako dlho treba med používať, aby sa dostavili pozitívne účinky a ktorá voľba MGO je tá správna. Mnohí zákazníci sú dlhodobo spokojní s faktorom MGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+. Odporúčame zvoliť tak, aby v prvom rade bola pre Vás prijateľná cena.

Lokálne použitie by sa malo začať prejavovať do jedného týždňa. Výsledky interného použitia sú veľmi rozdielne v závislosti od osoby a jej zdravotného stavu, takže k tomu sa nedá vyjadriť. Z našich osobných skúseností by ste mali pociťovať jeho benefity po pár lyžičkách.

Môže sa med Manuka užívať počas tehotenstva a dojčenia?

Ak nemáte alergiu na med, alebo včelie produkty a počas tehotenstva a dojčenia používate slovenský med, môžete konzumovať aj Manuka med.

Môžu diabetici užívať Manuka med?

Med môžu konzumovať ľudia s cukrovkou pri obvyklom sledovaní hladiny cukru v krvi a po konzultácii s lekárom. Med z Manuka má mierny glykemický index (GI) okolo 57, ktorý je nižší ako stolový cukor.

Môžem si med dať na kožu?

Áno, Manuka med je možné použiť na aj na pokožku. Pomáha hydratovať a upokojiť suchú, podráždenú a problémovú pokožku. Vďaka tomu je populárny ako súčasť pravidelných režimov starostlivosti o krásu ako pleťová maska alebo ošetrenie na lokálne ošetrenie. Naneste tenkú vrstvu a nechajte pôsobiť najmenej 30 minút, potom jemne opláchnite vlažnou vodou. Môžete aplikáciu opakovať každý deň, alebo menej často v závislosti od vašich potrieb. Na ošetrenie rán odporúčame med Manuka medicínskej kvality, ktorý je nas Slovensku dostupný aj zadarmo na predpis.

Manuka med sa hodí aj ako rýchla pomoc pri drobných popáleninách napríklad pri varení. Naneste med čo najskôr na postihnuté miesto a nechajte ho pôsobiť, predítede tak podráždeniu a nadmernému začervenaniu.

Môžem med konzumovať kovovou lyžičkou?

Áno. Je síce pravda, že kyslé pH (akéhokoľvek) medu bude reagovať s kovom, neodporúčame pretona skladovanie medu používať kovové nádoby alebo v mede nenechávať kovovú lyžičku dlhšie. Je však úplne v poriadku, ak chcete kovovú lyžicu iba ponoriť a použiť. Je to krátka doba na to aby vznikol akýkoľvek problém.

Sú nejaké typy ľudí ktorí konkrétne Manuku nemôžu?

Zatiaľ sme sa s tým nestretli. Držíme sa takej zásady, že pokiaľ človek nemá problém so slovenským medom, tak manukový med môže kľudne konzumovať. Sú ľudia, ktorí majú pocit, že sa z neho vyhádzali, ale nemali žiadne ďaľšie ťažkosti. Dali by sa spočítať na jednej ruke. O ničom vážnejšom sme zatiaľ od roku 2013 v prípade našich Manuka medov nepočuli.

Dá sa Manuka medom predávkovať?

Nemyslíme si, teda pokiaľ to s ním nepreženiete. Vieme o istých "expertoch", ktorí zjedli 250g med za pár hodín, alebo niekoľko kíl za mesiac a nič sa im nestalo. Toto vám však neodporúčame.

Ako mám skladovať med?

Uchovávajte svoj med mimo priameho svetla v teplote do 25ºC. Ak je teplota vášho domu po dlhšiu dobu veľmi vysoká, môžete med tiež ochladiť, môže to však viesť ku kryštalizácii (med sa nepoškodí, ale zmení sa jeho textúra). Optimálna teplota na uskladnenie je medzi 18 - 25 ºC.

Počas veľkých horúčav môžete med uskladniť aj v chladničke.Pre med je ideálna izbová teplota, ale krátkodobo si poradí s vyššími teplotami. Musel by byť vystavený vysokému teplu po dlhšú dobu, aby mohol začať ovplyvňovať jeho kvalitu. Po dlhodobom vystavení vyšším teplotám môže med z Manuky tmavnúť a získať konzistenciu podobnú dechtu, čo ho môže spôsobiť nepríjemnú horkú chuť.

Vlastnosti medu

Rozdiel v textúre a farbe v rôznych medoch?

Med je 100% prírodný produkt môže sa preto líšiť textúrou a farbou medzi jednotlivými šaržami, alebo aj v dôsledku prirodzených zmien, ktoré môžu nastať aj v priebehu uskladnenia vo vašej domácnosti. To však neovplyvňuje kvalitu medu. Teplota môže taktiež ovplyvniť konzistenciu – pri nižších teplotách sa stáva hustejší a pri vyšších zase redší. Ak je med vystavený extrémnemu chladu, môže dôjsť ku kryštalizácii, nie však ku zníženiu jeho kvality.

Manuka med má prirodzene tmavšiu farbu v porovnaní s mnohými inými medmi. Môže za to odlišný rastlinný nektár, z ktorého včely vyrábajú med.

Môžem zmraziť med? Má to nejaký vplyv na med, ak je vystavený mrazu?

Čím chladnejšia teploty tým viac ztuhnutý med. Vystavenie medu teplotám pod bodom mrazu môže zvýšiť riziko jeho kryštalizácie. Krémovací proces Manuka Health však znižuje pravdepodobnosť kryštalizácii. Ak by váš med predsalen. zkryštalizoval alebo ztuhnol, môžete ho zahriať vo vodnom kúpeli, aby sa navrátila jemnejšia konzistencia.

Je Manuka med organický?

Manuka Health med pochádza z divokých a odľahlých oblastí, nedotknutej prírody na Novom Zélande, ďaleko od poľnohospodárskej pôdy, je považovaný za prírodný produkt, a preto nemôže byť certifikovaný ako organický.

Med je testovaný na kontaminanty, toxíny, tepelné poškodenie a pridané cukry, aby sa zabezpečilo, že budú splnené prísne parametre čistoty, kvality a bezpečnosti potravín, môžete si tak byť istý, že máte tú najlepšiu kvalitu.

Je váš Manuka med nepasterizovaný (RAW)?

Med je nepasterizovaný a nie je tepelne upravený. Je mierne zahriaty na bezpečnú teplotu, aby sa mohol filtrovať, krémovať a fľaškovať. V tomto procese sa dbá na zachovanie prirodzených vlastností medu.

Príprava medu na spracovanie a balenie zahŕňa skladovanie medu v horúcej miestnosti (ktorá má konštantnú teplotu 50 ºC, avšak med túto teplotu nedosahuje. Z našich údajov môžeme potvrdiť, že med dosahuje v priemere 40 stupňov, čo je porovnateľné s typickou teplotou včelieho úľa.) To umožňuje, aby sa med zahrial na tekutú konzistenciu a následne efektívne spracoval a prefiltroval.

Balenie medov:

Prečo je med v plastovej nádobe a nie v skle?

Sklenené obaly sú náchylné na rozbitie už len pri preprave v rámci Slovenska a značne med predražia pri preprave z Nového Zélandu. Na ochranu nášho medu a zaistenie jeho perfektného stavu sa používa vysokokvalitný recyklovateľný PET plast bez obsahu BPA, ktorý okrem iného medu zabezpečuje jednoduchšie skladovanie a ochranu pred slnečným žiarením.

Sú vaše obaly bez obsahu BPA? Aký plast používate?

Plastové obaly neobsahujú BPA. Pri medových obaloch sú všetky použité plasty PET, polypropylén a HDPE, ktoré sú plne recyklovateľné.

Bezpečnosť balenia – plomby

Manuka Health medy sú zabezpečené dvomi pečaťami. Poskytujú dva bezpečnostné body – vonkajší krúžok zabezpečujúci nedovolenú manipuláciu a vnútorné tesnenie. Počas výroby sú vnútorné a vonkajšie tesnenie z jedného kusu, ktoré sú v baliacej linke zaviečkované a zalepené.

Medy Manuka Health majú veľmi nízku mieru otvorených vnútorných tesnení, ale vo výnimočných prípadoch je možné, že niektoré balenia počas automatizovanej výroby nie sú utesnené. To neovplyvní čerstvosť medu, pretože med Manuka je stabilný produkt so štvorročnou trvanlivosťou. Je nepravdepodobné, že by to malo vplyv na bezpečnosť produktu vo vnútri, pokiaľ je vonkajšie viečko stále neporušené.

Dátumy spotreby medu

Dátum minimálnej trvanlivosti medu sú štyri roky od dátumu výroby. Dátumy minimálnej trvanlivosti sa môžu líšiť v závislosti od toho, kde ste med kúpili a ako dlho ho mal daný predajca na sklade.

Sú vaše obaly recyklovateľné?

Pri medových obaloch sú všetky použité plasty PET, polypropylén a HDPE, ktoré sú plne recyklovateľné.

Bezpečnosť a testovanie

Bezpečnosť medu MGO a Manuka

MGO Manuka med od Manuka Health je 100% bezpečná potravina. Metylglyoxal (MGO) obsiahnutý v mede Manuka sa neabsorbuje do krvi, pretože sa odbúrava v čase, keď sa dostane do čriev.

Odkaz na klinické skúšanie na ľuďoch, ktoré potvrdzuje bezpečnosť požitia medu Manuka s vysokým obsahom MGO: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064284

Jedinou oblasťou, ktorej sa odporúča opatrnosť, sú diabetici, ktorí chcú taktiež profitovať z manukového medu. V takom prípade odporúčame konzultáciu s diabetológom a zmiernenie a sledovanie hladiny cukru v krvi ako pri všetkých medoch a potravinách obsahujúcich cukor.

Testujete hladinu peľu?

Hladina peľu sa špeciálne netestuje, keďže sa nejedná o presný spôsob stanovenia kvality, sily alebo pravosti medu Manuka.

Manuka však prechádza prísnym testovaním, aby bolo možne zaistiť, že produkt je autentický, čistý a bezpečný. Testovanie zahŕňa tri kľúčové parametre:

AUTENTICITA - Manuka med sa testuje zo všetkých úľov, aby sa zistilo, či ide o pravý novozélandský med. Nová definícia MPI (Ministerstvo primárneho priemyslu na Novom Zélande) za účelom ochrany pravého Manuka medu bola stanovená v decembri 2017. Definícia špecifikuje súbor piatich vedecky podložených markerov, ktoré identifikujú pôvod medu Manuka. Tieto značky musia byť prítomné, aby ich bolo možné vierohodne nazvať novozélandským medom Manuka a na export je certifikovaný iba med, ktorý spĺňa tieto nové normy.

POTENCIÁL - Hlavný test účinnosti zisťuje obsah zlúčeniny metylglyoxal (MGO). Po rokoch výskumu vedci objavili MGO ako kľúčovú zlúčeninu v mede Manuka, ktorá priamo súvisí s jeho účinnosťou. Spoločnosť Manuka Health bola priekopníkom MGO ako transparentného systému testovania a hodnotenia, ktorý dáva zákazníkom záruku kvality Manuka Health produktov.
Za posledné desaťročie vybudovali spoločnosť MGO, ktorá sa stala medzinárodne uznávaným sprievodcom a pomáha spotrebiteľom pri nákupe medu Manuka. Systém klasifikácie UMF pre Manuka med tiež meria metylglyoxal ako jednu zo svojich zlúčenín, toto označenie sa však na európskych medoch neobjavuje.

ČISTOSTOTA, KVALITA A BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN - Toto sú testy na kontamináciu, toxíny, falšovanie, tepelné poškodenie a čerstvosť.

Používatie antibiotík, hormónov, prísad

Vo včelárskych postupoch sa v prípade medov Manuka Health nepoužívajú antibiotiká ani hormóny a med neobsahuje žiadne prísady. Med je testovaný na kontaminanty, toxíny a pridané cukry, aby sa zabezpečilo, že budú dodržané prísne parametre čistoty, kvality a bezpečnosti potravín.

Každá šarža prechádza prísnym testovaním kvality v troch samostatných fázach, aby sa zabezpečila čistota, účinnosť a kvalita.

Vystavenie teplu počas prepravy

Med dokáže krátkodobo odolávať vyšším teplotám. Aby mohol začať ovplyvňovať kvalitu, musel by byť primerane dlho vystavený vysokému teplu. Vyvážané zásielky medu sú zabezpečené tepelnou izoláciou, ktorá ich chráni pred prípadným tepelným znehodnotením.

Test Manuka medu

Testovanie manuka medovZverejnením výsledkov testu z laboratória Eurofins v Piešťanoch nechceme naznačovať zázračné vyzdravenie. Skôr nám ide o to, aby sme tieto informácie poskytli ľudom, ktorí ich ocenia. Lebo nielen podľa nás a recenzií našich zákazníkov, ale aj podľa nezávislého testu je zrejmé, že na tom pravom Manuka mede niečo výnimočné skutočne je.

Výber správneho Manuka medu je kľúčový. A to, či aj vám stojí za to vymeniť pár desiatok eur za osobnú skúsenosť s ním, môžete zistiť malým návratom do školských čias, kedy sme na hodinách chémie tvorili podobné zhodnotenia pokusov.

Antibakteriálnu aktivitu Manuka medu, ktorá je schopná zabrániť rozmnožovaniu baktérie odolnej voči antibiotikám, sme overili v enzymatickom prostredí, v ktorom bežné medy, vrátane slovenskej jedľovej medovice aktivitu nevykazujú.

Zásadný rozdiel medi bežnými medmi a Manukou je v prirodzenom obsahu metylglyoxalu, ktorý aj v našom teste zohral hlavnú úlohu pri vplyve na rozmnoženie zlatého stafylokoka v enzymatickom prostredí. Enzýmy v našom tele vytvára krv, sliny a všetky telesné tekutiny, ktoré degradujú peroxidačnú antibakteriálnu aktivitu bežných medov. Manuka med je jediný druh medu, ktorý v testoch prejavuje antibakteriálnu aktivitu v enzymatickom prostredí, a to vďaka prirodzenému obsahu metylglyoxalu (MGO).

V skratke: Čo sa nám testom potvrdilo?

  • ak nekúpime správny Manuka med, môžeme radšej siahnuť po jedľovej medovici, prípadne po akomkoľvek inom kvalitnom slovenskom mede. Bude to lacnejšie a zrejme oveľa lepšie riešenie.
  • slovenská jedlová medovica prejavila najvyššiu antibakteriálnu aktivitu v sterilnom prostredí, čo z nášho pohľadu potvrdzuje úspechy SAV pri hojení rán.
  • Manuka med  MGO™ 550+ z našej ponuky mal ako jediný z testovaných vplyv na rozmnožovanie zlatého stafylokoka v roztoku s krvou.

 

Medy vs. zlatý stafylokok v 1. sterilnom a 2. enzymatickom prostredí

Na testovanie sme vybrali tri vzorky medov, pri ktorých sme pozorovali vplyv na rozmnožovanie zlatého stafylokoka v Petriho miskách.

  • č. 1 Manuka med MGO™ 550+ (s garanciou najvyššej kvality novozélandskeho Manuka medu)
  • č. 2 Manuka med TA25+ (zabalený mimo Nového Zélandu bez uvedenej hodnoty MGO)
  • č. 3 Jedľová medovica (ktorej účinky pri hojení rán, že vraj prevyšujú Manuka med)

Tieto vzorky sa rozriedili so sterilnou vodou v pomeroch med/voda - 50/50; 25/75 a postupne sa umiestňovali do výrezov. Každá koncentrácia medov sa kvôli zabezpečeniu relevancie výsledkov testovala 5-krát. Antibakteriálne pôsobenie na zlatého stafylokoka je vyjadrené priehľadnou plochou v okolí výrezov. Čas, ktorý dostal zlatý stafylokok na rozmnoženie v inkubátore pri 36-37°C, bol 24 hodín.

1. "Sterilné" prostredie

50% roztoky medov vs. stafylokok - uspeli všetky vzorky

Vplyv rôznych druhov medu v 50% koncentrácii s vodou na zlatého stafylokoka

Vo všetkých testovaných druhoch medu s 50% koncentráciou, bolo zistené zastavenie rastu baktérií Staphylococcus aureus, čím sa potvrdila medu vlastná peroxidačná a osmotická antibakteriálna aktivita.

Priehľadná zóna na prvom obrázku v okolí výrezov je zobrazením veľkosti antibakteriálnej aktivity daného medu. Inak povedané, vzorka

  •  č. 3. (jedľová medovica) zastavila rozmnožovanie stafylokoka priemerne v okruhu 21,72 mm; 
  •  č. 1 (Manuka med MGO™ 550+) v okruhu 17,40 mm
  •  č. 2. (Manuka med TA25+) v okruhu 16,53 mmm

Tu je pekne vidieť výnimočnosť slovenskej jedľovej medovice, ktorá v tomto prípade zabezpečila najväčšiu antibakteriálnu aktivitu. Z nášho pohľadu to potvrdzuje úspechy pána Majtána zo SAV pri skúmaní hojenia rán, kde dosiahol lepšie výsledky práve s jedľovou medovicou.

25% roztoky medov vs. stafylokok - uspeli už len dve vzorky

Vplyv rôznych druhov medu v 25% koncentrácii s vodou na zlatého stafylokoka

Za rovnakých okolností, ale s koncentráciou vzoriek medov 25% prejavili antibakteriálny účinok na Staphylococcus aureus už iba dve vzorky

  • vzorka č. 3 (Jedľová medovica) s priemerom 16,08 mm
  • vzorka č. 1 (Manuka Honey MGO™ 550+) s priemerom 12,00 mm

Vzorka č. 2 (Manuka Honey TA25+) nemala v 25% koncentrácii žiadny inhibičný efekt na Staphylococcus aureus.

  

2. "Enzymatické" prostredie - uspel iba Manuka med MGO™ 550+ 

Vplyv rôznych druhov medu v 50% koncentrácii s vodou na zlatého stafylokoka v enzymatickom prostredíVeľké sfarbenie v okolí vzoriek, ktoré vidíte na treťom obrázku, znázorňuje peroxidačnú aktivitu, ktorá však bola potlačená enzymatickou činnosťou krvi a teda nijak zásadne neovplyvnila rozmnoženie stafylokoka v priebehu 24 hodín. 

Antibakteriálna aktivita, ktorá zabránila rozmnoženiu zlatého stafylokoka sa prejavila iba v okolí vzorky č.1 Manuka medu MGO 550+ a dosahovala v priemere 12,59 mm.
 

V koncentrácii 25% sa nezaznamenal už žiadny antibakteriálny účinok na zlatého stafylokoka.

Ako to je s peroxidačnou aktivitou medu v roztoku s krvou?

Peroxid vodíka (H2O2) je zlúčenina, pozostávajúca z dvoch atómov vodíka a dvoch atómov kyslíka. Pri strete s enzýmami sa peroxid vodíka začína rozpadávať, čoho následkom je penenie. Je to preto, lebo krv a väčšina živých buniek vyvoláva enzymatickú reakciu, ktorá napadá peroxid vodíka a premieňa ho na vodu (H2O) a kyslík (O2). 


Metylglyoxal, zabezpečujúci špeciálnu antibakteriálnu aktivitu, sa v Manuka mede tvorí prirodzenou chemickou reakciou vďaka špeciálnemu zloženiu nektáru kvetov rastliny manuka. V tak vysokých koncentráciách sa nevyskytuje v žiadnych iných medoch ani potravinách na svete.


Celý tento výskum sa uskutočnil vďaka nadšeniu pani doktorky Jendekovej v laboratóriu Eurofins, ktorej za to aj týmto veľmi pekne ďakujeme.

Ak máte chuť Manuka med vyskúšať, odporúčame na začiatok  MGO™ 250+, resp. o niečo koncentrovanejšiu verziu MGO™400+. Taktiež môžete začať s malým 50g balenie MGO™ 100+, prípadne ako druhú alternatívu zvoľte med s označením združenia UMF, v ktorom je zaregistrovaná aj spoločnosť Manuka Health (aj napriek tomu, že na svojich medoch určených pre EÚ známku UMF neuvádzajú). V prípade Vášho rozhodnutia pre iného producenta, odporúčame našu najväčšiu konkurenciu - značku Comvita, ktorých med taktiež spĺňa všetky potrebné parametre na zachovanie výnimočných vlastností Manuka medu.

Report z laboratória vo formáte pdf. Stiahúť kompletné znenie testu.