6 tipov pre dokonalé smoothie

Pre prípravu jednoduchého a výživného smoothie – využite kreativitu so zelenými bylinkami a ovocím s tekutým základom podľa vášho výberu – použite napríklad kokosovú vodu, rastlinné mlieko, či vodu, pridajte trochu Manuka medu a celé to premixujte. Vychutnajte si svoje super výživné smoothie.

TIP>> Pridaním lyžice (Manuka) medu do akéhokoľvek smoothie, získate skvelý spôsob ako si osladiť nápoj bez výkyvov hladiny cukru v krvi.

Smoothie s Manuka medom

1. Krémové smoothie aj bez smotany

Dodjate smoothies krémovú konzistenciu a hustotu pridaním mrazeného banánu či avokáda, čerstvého kokosu alebo orechov (pozrite nižšie); surové orechy alebo orechové maslo (mandľové, kešu, z vlašských orechov alebo lieskových orechov) majú vysokú výživnú hodnotu a dajú sa premeniť na smoothie. (keď ich na noc necháte namočené vo vode budú mäkšie a ľahšie stráviteľné)

2. Nahraďte mlieko

Niektorí ľudia radi používajú do smoothies mlieko. Ak ho nemôžete alebo nechcete konzumovať, alebo jednoducho chcete zmenu, môžete namiesto neho vyskúšať kokosovú vodu či napríklad mlieko z orechov ako je mandľové mlieko. Vyrobiť si orechové mlieko je až prekvapivo jednoduché.

3. Najlepšia je voda

Skutočne nepotrebujete pridávať žiadne iné tekuté prísady okrem malého množstva vody. Vhodne skombinovaná zmes čerstvých ingrediencií dodá vášmu smoothie všetku potrebnú chuť a požadovanú  krémovú hustotu bez potreby pridávania baleného mlieka či ovocných džúsov.

4. Pridajte vitamínovú bombu

Pridaním zeleniny a byliniek bude vaše smoothie ešte zdravšie a výživnejšie. Má to význam obzvlášť vtedy, keď si dávate smoothie namiesto hlavného jedla.

Tu je niekoľko potravín, ktoré môžete pridať do svojho smoothie ak si chcete dopriať extra dávku vitamínov:

  • Vitamín A: kaeynské korenie, papája, petržlen, maliny, šafrán,
  • Vitamín B6: cícer
  • Vitamín C: brokolica, paprika, papája, kiwi, žltý melón
  • Vitamín E: mandle, slnečnicové semiačka, lieskové oriešky
  • Beta-karotén: mrkva, špenát, batatyň
  • Kyselina listová: šošovica, čierna fazuľa
  • Kalcium: mliečne výrobky, kel, čínska kapusta
  • Vitamín K: kel, stonkový zeler, petržlen, ružičkový kel, brokolica
  • Tiamín: petržlen, tmavá listová zelenina, šošovica
  • Riboflavín: mlieko, špenát, morské riasy, maliny, petržlen
  • Niacín: arašidy, petržlen Kyselina listová: stonkový zeler, špenát
  • Lykopén: červený melón Lyzín: orechy, strukoviny
  • Horčík: pšeničné otruby, mandle, kešu, špenát
  • Draslík: výhonky z. repy Čerstvé bylinky ako mäta, petržlen či bazalka tiež dodajú lahodnú sviežosť a skvele sa hodia k sladkým či kyslým variantom (kombinácia uhorky, jahôd a mäty je teraz veľmi obľúbená)

5. Doplňte ho prísadami s vysokým obsahom vody

Uhorka, červený melón, ľadový šalát a mrazené hroznové bobule sú osviežujúce a pridávajú množstvo tekutiny bez výrazných príchutí. Pridaním čajovej lyžičky chia semienok pred rozmixovaním môžete tiež vhodne doplniť svoje smoothie,  navyše sú bohaté na proteíny dobré tuky.

6. Použite prírodné sladidlo

Ak vo vašom smoothie chýba sladká chuť, vyskúšajte doňho pridať  lyžicu (Manuka) medu. Med má lepšiu hodnotu glykemického indexu (GI) ako cukor, navyše má mnoho ďalších pozitívnych účinkov.

jednoduché recepty Manuka medom

Celý zoznam manuka receptov

Pozývame Vás do našej špeciálnej kuchyne. Pochúťky v našom Manuka receptári sú nenáročné, chutné a zdravé, varené, studené alebo pečené. Sú určené pre malých i veľkých.

Manuka med – prírodné antibiotikum

Dobre vedieť o Manuka mede

Zoznámte sa so skutočne výnimočným novozélandským manukovým medom, alebo si rovno v sekcii o použití a dávkovaní potvrďte, či jeho potenciál využívate naplno...