Prečo je Manuka med neporovnateľný s inými medmi

Manuka med je skutočným prírodným zázrakom. Vo veku odporu k liečbe konvenčnými antibiotikami je spoločnosťou považovaný za jedného z najvýznamnejších prírodných bojovníkov proti rôznym chorobám. Dnes ho môžete mať na stole každý deň aj vy!

Manuka med sa získava z novozélandského stromu nízkeho vzrastu manuka, podľa ktorého má med aj pomenovanie. Jeho blahodarný nektár sa začal získavať až pomerne neskoro, v 19. storočí, kedy boli na Nový Zéland privezené prvé medonosné včely. Med z nektáru bielo-červených kvetov manuky mal odlišnú chuť aj konzistenciu porovnaní s dovtedy známymi medmi. Tieto dve odlišnosti ho na začiatku zasadili do role neželaného medu a včelári neúspešne robili všetko pre to, aby včelám zabránili zber nektáru z manuky. Jeho unikátne vlastnosti sa začali vyplavovať na svetlo sveta, keď sa vďaka nízkemu dopytu dostával zadarmo na farmy ako spestrenie krmiva. Pri dobytku, ktorý mal do stravy zaradený Manuka med sa náhodou zistilo, že jedna zo vzoriek býčieho semena bola schopná zabíjať baktérie. Po desaťročiach ďaľších náhodných zistení, ktoré postupne potvrdzovali výskumy z celého sveta už s istotou vieme, že za špeciálnymi antibakteriálnymi vlastnosťami Manuka medov sú vysoké koncentrácie prírodného metylglyoxalu – MGO, ktoré nenájdeme v žiadnych iným medoch, alebo potravinách na svete.

Prečo je Manuka med in(ý)?

Manuka med je jediný med, ktorý prejavuje antibakteriálnu aktivitu v enzymatickom prostredí, ktoré je v podobe krvi, slín a iných telesných tekutín súčasťou našich organizmov. Za špeciálnou antibakteriálnou aktivitou manukových medov je látka metylglyoxal (MGO), ktorá sa v manukových medoch tvorí prirodzeným spôsobom vo vysokých množstvách aj v porovnaní s obsahom iných látok, ktoré sa v medoch nachádzajú. V bežných medoch je táto látka prítomná do 20 mg/kg, nájdeme ju aj napríklad v káve a v kakau v množstvách do 40 mg/kg. V mede s obsahom od 100 mg/kg (MGO 100+) odzrkadľuje špeciálnu antibakteriálnu aktivitu, ktorou nedisponuje žiadny iný druh medu na svete

Prirodzený obsah látky zodpovednej za jeho špeciálnu antibakteriálnu aktivitu v kombinácii so skúsenosťami spokojných zákazníkov dáva Manuka medu privilégium najlepšieho medu na svete, pri ktorom má zmysel, aby precestoval polku sveta.

Ako a kedy profitovať s Manuka medu?

Manuka med sa radí medzi takzvané superpotraviny, ktoré sú spájané s výnimočne prospešnými účinkami. Skúseností ľudí naznačujú, že môže byť vhodnou a v niektorých prípadoch jedinou alternatívou pri riešení rôznych problémov, no každý si musí nájsť svoj optimálny spôsob použitia.

Na základe skúseností spokojných zákazníkov ho môžete využiť pri bežných starostiach ako sú bolestiach hrdla, podpore imunity, či iných ochoreniach, rovnako aj pri žalúdočných ťažkostiach, vyčerpanosti. Jeho účinky si obľúbili výrobcovia aj zákazníci v kozmetike, a to ako kupovanej, tak aj doma vyrobenej.

Použitie

Manuka med je najvhodnejšie konzumovať podľa vašej chuti. Ak s ním nemáte skúsenosti, vyskúšajte napríklad 1-3 lyžičky denne pre jedlom. Pri bolestiach hrdla je vhodné nepiť aspoň pol hodinu po užití a med nasadiť čo najskôr po tom, ako začnete cítiť, že niečo nie je v poriadku.

Navyše má veľmi príjemnú jemnú textúru, bohatú chuť a vždy si zachováva dobrú roztierateľnosť, vďaka čomu si ho vedia dať na chlebík, alebo do čaju aj deti.

Prečítajte si viac o použiítí a dávkovaní.

Ako sa rozhodovať pri voľbe MGO označenia?

Manuka medy sú kategorizované podľa obsahu látky MGO. Čím vyšší obsah MGO zvolíte, tým “silnejší” med kupujete a zároveň sa tak zvyšuje pravdepodobnosť, že prinesie očakávané benefity. Avšak vzhľadom na rôznorodosť ľudských organizmov sa nedá exaktne odporučiť , ktorá voľba je tá správna. Mnohí zákazníci sú dlhodobo spokojní s faktorom MGO 100+, iní zase nechcú ani len vyskúšať nižší faktor ako MGO 550+. Najviac spokojných je však tých, ktorí si obľúbili zlatú strednú cestu vo forme MGO 250+ alebo MGO 400+. Odporúčame vybrať tak, aby Vám v prvom rade vyhovovala cena.

Vhodné sú takisto aj iné formy manuka medu. Na výber máte produkty s propolisom, alebo rôzne príchute cukríkov s obsahom Manuka medu a vitamínu C, vrátane cukríkov obohatených o propolis, ktoré obzvlášť odporúčame pri zapálenom hrdle.