Sladkosť a farebnosť nielen Manuka medu

Farba medu sa môže líšiť od veľmi svetlej až po tmavšiu farbu, no Manuka med sa vyznačuje zlatistou farbou.

Premýšľali ste niekedy, prečo má med rôzne farby?

Farba medu sa môže líšiť od veľmi svetlej, čistej farby až po zlatú, tmavšiu farbu jantáru až dokonca čiernu. Manuka med sa vyznačuje prevažne tmavšou a zlatistou farbou. Včely zbierajú nektár z rôznych kvetov a prinesú ich späť do svojho úľa, kde vyrábajú med. Jedna včela medonosná vie za medom nalietať od 6 do 20 km denne.

Sladkosť a farebnosť nielen Manuka medu

Existuje viac ako 300 unikátnych druhov medu, ktoré pochádzajú z rôznych kvetinových zdrojov, ako je ďatelina, levanduľa, pohánka, lucerna, čučoriedky a kvety pomarančovníkov. Mnoho rôznych kvetov v prírode vedú k rôznym farbám a chutiam medu.Farba a chuť medu sa líšia v závislosti od kvetov, ktorým včely odobrali nektár. Med získaný z kvetu pomarančovníka je napríklad jemne zafarbený a sladký a z kvetu pohánky je med veľmi tmavý. Vo všeobecnosti sú svetlejšie medy mierne sladké, zatiaľ čo tmavšie medy sú zvyčajne ťažšie vo vôni a bohatšie na živiny.

 

Med je primárne zložený z fruktózy, glukózy a vody. Obsahuje tiež ďalšie cukry, ako aj stopové enzýmy, minerály, vitamíny vrátane vitamínov B a vitamínu C, antioxidantov a aminokyselín. Jedna polievková lyžica medu obsahuje asi 64 kalórií a nemá tuky ani cholesterol. Med sa vyrába v jednom z najefektívnejších tovární na svete, vo včeľom úli a náš Manuka med sa vyrába v úľoch v Novom Zélande. Medy, vrátane Manuka medu sú prirodzene veľmi sladké. Čo myslíte, je pre vaše zdravie lepšie osladiť čaj medom alebo cukrom?

Keďže je med skutočne sladší ako cukor, možno budete môcť pridávať menšie množstvo medu do vášho čaju či dokonca kávy. Stopové prvky vitamínov a minerálov, ktoré sa nachádzajú v mede, môžu tiež priniesť zdravotné výhody. A med prechádza menej chemickým spracovaním ako cukor, predovšetkým ak hovoríme o Manuka mede.

Cukor v glykemickom indexe (GI) je oveľa vyššie ako med, čo znamená, že zvyšuje hladinu cukru v krvi rýchlejšie, čo je pre ľudské telo nežiaduce. Samozrejme, konzumáciou medu dôjde k zvýšeniu hmotnosti, pretože má vysoký obsah kalórií a aj diabetici by mali používať med ako sladidlo s opatrnosťou.

Náš tip:

Manuka med a iné prírodné medy sú ideálnym a prírodným prostriedkom a antibiotikom proti bolesti v hrdle a proti kašľu. Dajte si každý deň 1 lyžičku Manuka medu a pocíťte na vlastnej koži, akú silu má skutočný prírodný liek!