Význam oligosacharidov v Manuka mede – výsledky výskumu

Zaujíma vás Manuka med? Prečítajte si najnovší výskum, vďaka ktorému môže Manuka med znížiť riziko infekcií spojenými s baktériami Pseudomonas aeruginosa, Escherichia Coli a stafylokok.

290x-Vyskum

Najnovší výskum zo septembra tohto roka, ktorý uskutočnili Jonathan A. Lane, Julie Calonne, Helen Slattery a Rita M. Hickey potvrdzuje ďalšie výnimočné vlastnosti Manuka medu. Títo vedci prišli na to, že oligosacharidy izolované z MGO (methylglyoxal) v Manuka mede zabraňujú priľnavosti baktériám Pseudomonas aeruginosa, Escherichia Coli a stafylokok do ľudských buniek.

Med je z historického hľadiska známy vďaka svojim anitbakteriálnym a antimykotickým účinkom. Rovnako je významný ako výborný prostriedok na liečenie infekcií a rôznych rán.

Aj napriek tomu, že tieto vlastnosti sú už stáročia známe, existuje len málo informácií o tom, ktoré prírodné zložky prispievajú k sile a účinnosti Manuka medu. Vzhľadom na to, že cukor predstavuje viac ako 80% medu a až 25% tohto cukru je zložený z oligosacharidov, vedci skúmali antiinfekčnú aktivitu oligosacharidov v Manuka mede oproti množstvu patogénov.

Oligosacharidy boli pôvodne extrahované z komerčne dostupného Manuka medu z Nového Zélandu MGO. Rovnako bol charakterizovaný aniónovou výmennou chromatografiou s vysokým pH, ktorý bol spojený s pulznou amperiometrickou detekciou.

vyznam oligosacharidov

Priľnavosť špecifických patogénov k ľudskému hrubému črevu bunkovej línie adenokarcinómu (HT-29), sa potom hodnotila v prítomnosti a neprítomnosti týchto buniek. Oligosacharidy z Manuka medu významne znížili priľnavosť Escherichie coli (O157: H7) až o 40%, Staphylococcus aureus (stafylokok) o 30% a Pseudomonas aeruginosa až o 52%. Táto aktivita sa potom ukázala ako závislá od koncentrácie a nezávislá od zabíjania baktérií.

Táto štúdia zároveň identifikuje MGO v Manuka mede ako zdroj antiinfekčných zložiek, ktoré môžu byť použité vo funkčných potravinách zameraných na zníženie výskytu infekčných chorôb. Rozpustné biomolekuly majú vo vode pozitívne pH a tepelnú stabilitu a vďaka tomu sú ideálne na zakomponovanie do mliečnych výrobkov, ovocných štiav, čajov a pečiva. Denná konzumácia týchto zlúčenín MGO je teda vhodná pre ľudí všetkých vekových skupín.

V tejto štúdii je teda preukázané, že MGO v Manuka mede by mohlo potenciálne znížiť riziko infekcií spojených s baktériami ako sú Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli a stafylokok, ktoré sú odolné voči viacerým antibiotikám.

Tieto biomolekuly tiež vyvíjajú nízky selektívny tlak na napádajúce patogény, pretože pochádzajú z prírodných potravín, čo by naznačovalo riziko bakteriálneho ochorenia. Oligosacharidy nie sú v tejto štúdii 100% účinné pri prevencii priľnavosti patogénov. Riešením môže byť identifikácia oligosacharidov v mede, ktoré zodpovedajú za bioaktivitu a syntetizujú tieto štruktúry podobným spôsobom ako ľudské mlieko (chemicky, fermentáciou alebo enzymatickou syntézou).

Zaujal vás tento výskum? Viac o Manuka mede sa dočítate tu.