Manuka med – unikát medzi medmi

Manuka med už viackrát dokázal, že to, čo sa o ňom hovorí nie sú iba senzácie a marketingové ovácie.

Je Manuka med skutočne unikátny tak, ako „sa hovorí“? O účinkoch tohto „zlatého lieku“ sme už viackrát hovorili, a to nielen my, ale predovšetkým vedci, ktorí skúmajú medy z celého sveta.

Určite poznáte štandardný model predaja a propagácie. Do popredia sa tlačia všetky možné výhody a na nevýhody sa zabúda. No med, to je niečo úplné iné. Med nie sú komerčné lieky, džúsy, krémy a podobne. Med je príroda sama, samozrejme, ak nehovoríme o všelijakých pseudomedoch alebo pančovaných tekutinách, ktoré sa tvária ako med...

290 Manuka med unikát medzi medmi

Manuka med už viackrát dokázal, že to, čo sa o ňom hovorí nie sú iba senzácie a marketingové ovácie. A jedným z ďalších z množstva dôkazov, je aj test nezávislého novozélandského laboratória Analytica, ktoré už viac krát skúmalo zloženie a účinky Manuka medu.

Analytica Laboratories má dlhoročné skúsenosti v oblasti komerčného testovania, ako aj vo výskume a vývoji vo vede a technike. V tomto článku vám predstavíme stručné výsledky testovania zložiek Manuka medu, ktoré prevyšujú rámec aktivity peroxidu vodíka oproti iným medom.

Nie je žiadnym tajomstvom, že med má široké vlastnosti antimikrobiálnych vlastností a že už od vekov sa používa na liečbu mnohých ochorení. Najznámejšie hodnoty, ktoré obsahujú aj iné medy sú napríklad kyslosť medu s nízkou hodnotou pH, vysoká koncentrácia cukru a prítomnosť bakteriostatických a baktericídnych zlúčenín, ako sú peroxid vodíka, antioxidanty, lyzozým, polyfenoly, fenolové kyseliny, flavonoidy a včelie peptidy, ktoré sa niekedy označujú ako „peroxidová“ aktivita medu.

Avšak medy pochádzajúce zo stromu Manuka (Leptospermum scoparium), ktoré sa vyskytujú na Novom Zélande, majú ďalšiu antimikrobiálnu aktivitu nad rámec hodnôt, ktoré sme spomenuli vyššie. Je ňou látka metylglyoxal (MGO), ktorý medu zabezpečuje antibakteriálnu aktivitu odolnú voči enzymatickej činnosti, ktorá za iných okolností degraduje antibakteriálnu aktivitu bežných medov.

Metylglyoxal (MGO™) vzniká prirodzenou chemickou reakciou, kde postupne v mede dochádza k premene chemickej zlúčeniny DHA (dihydroxyacetone, ktorá je súčasťou nektáru Manuka kvetov) na metylglyoxal. MGO™ tak zostáva stabilný a odolný voči teplu, svetlu a aktivite enzýmov v telesných tekutinách. Každý med má prospešné vlastnosti vďaka vzniku peroxidu vodíka v mede. Hoci táto výhoda medu rýchlo mizne pri kontakte s telom, v prípade Manuka medu ostáva efekt metylglyoxalu stabilný. Vďaka tomu je MGO™ Manuka med lepší ako ostatné, bežne dostupné medy. Je dokázané, že čím má Manuka med vyšší stupeň MGO™, tým vykazuje väčšiu antibakteriálnu aktivitu v enzymatickom prostredí, v ktorom bežné medy neovplyvňujú rozmnožovanie baktérie ako je napríklad Staphylococcus aureu. Pozor však na správny výber Manuka medu, keďže aj v teste, ktorý sme dali urobiť my v piešťanskom laboratóriu sa potvrdilo, že správny výber dodávateľa je kľúčový.

My vám nevieme zaručiť ťo, že vám Manuka med pomôže. Garantovať vám však vieme to, že od nás dostanete Manuka med v najvyššej kvalite s vlastnosťami, ktoré Manuka med preslávili.

Náš tip:

Vyberte si niektorý z našich medov zo širokej ponuky.